A palackba zárt elegancia

A palackba zárt elegancia

Eredetvédelem

A 2005 év végén hirdette ki a miniszter a villányi eredetvédelmi szabályozást.
A rendelet szabályozza a védett eredetű borok készítéséhez szükséges mustfokot, szőlőtermesztési és borászati technológiáját, a borok érlelését. Kijelöli a borvidék határait, minősíti a termőhelyet és megkülönbözteti a dűlőket. Az engedélyezett fajták között szinte az összes termesztett fajtát felsorolja, így bármelyikből készült bor forgalomba kerülhet villányiként.
Az eredetvédelmi szabályozás célja az lenne, hogy a fogyasztó jobban értse, hogy mit is takar az a fogalom, hogy "villányi bor".
Ha valamely bor a Villányi borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek megfelel és ezen túlmenően a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek, - a „Villányi classicus” vagy a „Villányi prémium” kategóriára alkalmasnak - tartja, akkor viselheti a kikerics védjegyet.
Az eredetvédelem a címkén is látható módon három, a classicus, a prémium és a superpremium kategóriát különböztet meg.

  • A Villány classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.
  • A prémium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel.
  • A super premium bor csak 100% cabernet franc szőlőből készíthető, jóval szigorúbb feltételekkel mind a terméskorlátozás, mind az érzékszervi vizsgálat tekintetében és kizárólag Villányi Franc néven kerül forgalomba. Ebben a kategóriában a bor minimum egy évet tölt fahordóban és további egy évet palackban, ezért legkorábban 2016-17-ben találkozhatunk vele.

A kikerics és a DHC - Districtus Hungaricus Controllatus Villány:

Districtus Hungaricus Controllatus Villány

A villányi védett eredetű borok 2005 óta a DHC felirattal, és a (szintén védett) kikerics emblémával ellátva kerülnek forgalomba.

A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok eredetvédelmi rendszeréhez kapcsolódik, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi.
Ha a magyar kikericset ábrázoló védjegy látható a bor címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - tudhatjuk, hogy gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén termett bort kóstolhatunk.

Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védjük a villányi bor eredetét és kararkterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.

Bővebb információt az eredetvédelemről a következő linken olvasható:

 

Ajánlataink

"Március 15. a Villányi Borvidéken"

Máris itt az év első hosszú hétvégéje, a Március 15.! Pihenjen nálunk, ismerje meg a...

Borjour Magnum 2018

Idén immáron 9. alkalommal kerül megrendezésre az és legnagyobb beltéri kóstolója a Millenárison.

BorZsongás 2018 az időpont már biztos

Már most szólunk, hogy programod lesz május elején! Készülj…

Elérhetőség

GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
H - 7773 Villány, Diófás u. 1.
+36 72 592 009
info@geretamas.hu panzio@geretamas.hu

Bővebben

Klubkártya

Klubkártya

Csatlakozz hozzánk

Bővebben

Virtuális séta

Virtuális séta

Nézz körül nálunk

Bővebben

Hírlevél feliratkozás