A palackba zárt elegancia

A palackba zárt elegancia

cart
0
Üres
 x 
A kosár üres

Hírek

A Vince-napi szokások fontos szerepet játszanak a magyarság életében, a Villányi borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat.
Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségben.

Számos Vince napi szokás közül az egyik legelterjedtebb a úgynevezett vince vessző. A hagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A vesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés az évben.

Egy másik hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, azaz tele lesz a pince, viszont ha száraz, a pince üres marad.

A legkedveltebb népszokás miszerint Vince Napján sok bort kell inni, ha azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen.


A villányi szőlősgazdák életében igencsak fontos szerepet játszanak a Vince-napi szokások, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult. Így a Szőlősgazdák minden évben felelevenítik a hagyományokat, nehogy ezen múljon majd az idei termés.

Sajnos az idei évben a hagyományőrző programok elmaradnak, illetve egy része a Vince vessző áldás szűk körben megrendezésre kerül, melyet az érdeklődők online követhetik a Villány Város illetve a mi facebook oldalunkon is január 22-én 11órától.

 

  megnézem a közvetítést >>>

 

 

Ajánlataink

Pihentető hétköznapok Villányban

Kellemes séták, borospincék hangulata és sok finom villányi bor kóstolása… ez vár Önre, ha ezt...

BorZsongás 20.24

A tavasz első fesztiválja nem is lehetne más, mint a BorZsongás. Egy könnyed, laza, kötetlen...

Márton napi Vigadalom 2023

„ Aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik !”

Elérhetőség

GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
H - 7773 Villány, Diófás u. 1.
+36 72 592 009
info@geretamas.hu panzio@geretamas.hu

Bővebben

Klubkártya

Klubkártya

Csatlakozz hozzánk

Bővebben

Virtuális séta

Virtuális séta

Nézz körül nálunk

Bővebben