A palackba zárt elegancia

A palackba zárt elegancia

Termőhely

A hazai szőlőtermesztés Villány környékén támaszkodik a legrégebbi hagyományokra. Első nyomai az i.e. 30-14 között uralkodó Augustus idejéből valók, ezt a római tradíciót folytatták aztán honfoglaló őseink. A 2000 es évekre a legkimagaslóbb minőségű borvidékek egyike lett. Ezt követően a 2006-os évtől az országban elsőként került bevezetésre a mindenre kiterjedő villányi eredetvédelmi szabályozás.

Borvidékünket sajnos több helyen is tévesen nevezik meg. A tévhiteket eloszlatva a Villány – Siklósi Borvidék nevet a 2000-es évek elején megváltoztatták, mely után Villányi Borvidék lett a hivatalos megjelölés. A borvidék továbbra is két körzetre osztható, a villányira és siklósira, melyek közül - a természeti adottságoknak köszönhetően - az előbbi vörös, míg az utóbbi fehérbortermelő terület. A Villányi borvidék regisztrált területe 2650 ha.

Szubmediterrán jellegű mikroklíma jellemzi. Ez az ország tavasszal legkorábban felmelegedő tája. A napsütéses órák száma rendkívül magas (2100 óra is lehet), a nyár forró, a tél enyhébb. A meleg, száraz időjárás és hosszú tenyészidő jellemző, melyet a Földközi tenger felől érkező meleg levegő erősít. Hő összegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk.

Talaja legnagyobb részben lösz és agyag, egyes helyeken dolomiton, márgán, és mészkövön települő vályogos, barna erdőtalaj jellemzi.

A villányi borvidék adottságaira alapozva, német, osztrák és francia előképek alapján szőlő- és bortermelő magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek összefogásával 1994 őszén megalakult a Villány-Siklósi Borút, Magyarország első borútja. Az eltelt évek alatt fokozatosan növekvő érdeklődés hatására a borút mára már 18 településen kanyarog keresztül. Nem véletlen, hogy a Villányi-hegység keleti végződésénél fekvő város a történelmi borvidék névadó települése. A Kékoportó igazi hazájaként ismert Villány borászata egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A város főutcáján kétoldalt sorakozó hangulatos pincék kapui mögött az évszázados tapasztalatok a korszerű technológiával ötvöződnek, s ennek eredménye az a testes nedű, mellyel a vendégszerető gazdák az arra járót fogadják. Figyelemre méltó szakmai sikernek számít, hogy az országban évente kihirdetett "év bortermelője" címet már négy itt élő borász elnyerte. A település nemzetközi hírnevét több borász család számtalan szakmai elismerése öregbíti.

Pincészetünk 30 ha saját területtel rendelkezik. Ezen felül további – folyamatosan ellenőrzött - területről is vásárolunk. Szőlőink mind a villányi, mind a siklósi körzetben megtalálhatóak.

Ajánlataink

„Csodálatos Magyarország!”

Pihenjen nyugodt, vidéki környezetben, ismerje meg a Villányi borvidék rejtett szépségeit, finomságait és élvezze a...

Márton napi Vigadalom 2019

„ Aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik !”

Budavári Borfesztivál 2019

Borfesztivál a város tetején, avagy kiváló Magyar borok, Budapest egyik legimpozánsabb helyszínén. 4 nap, több mint...

Elérhetőség

GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
H - 7773 Villány, Diófás u. 1.
+36 72 592 009
info@geretamas.hu panzio@geretamas.hu

Bővebben

Klubkártya

Klubkártya

Csatlakozz hozzánk

Bővebben

Virtuális séta

Virtuális séta

Nézz körül nálunk

Bővebben

Hírlevél feliratkozás